Sunday, June 23, 2024
Nem csak balatoni hírek ..

5 fontos kérdés a Zöld Otthon Programról

Ramada Balaton Kategória: Szolgáltatás 2021.12.11.

Energiahatékony otthont szeretne vásárolni vagy építeni? Szüksége van még némi pénzre? A Zöld Hitel Programmal most kiegészítheti vagy megteremtheti a költségvetést. Öt kérdés-válaszon keresztül mutatjuk a tudnivalókat.

 

Mekkora összeg, mennyi időre?

A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogramon (NHP) keresztül ad forrást a bankoknak a hitelek folyósítására. A pénzintézetek legalább 4, maximum 70 millió forint Zöld Lakáshitelt adhatnak az igénylőnek. A futamidő 5 és 25 év között lehet.

Mennyi kamatot kell fizetni?

A Zöld Otthon Hitel kamata fix, legfeljebb 2.5%-os lehet. THM 2,66%

Ez azonban kombinálható családi otthonteremtési támogatással. A Többgyermekes Családok Zöld Otthonteremtési Kamattámogatása, azaz a Zöld OTK-nál a hitelkamat 0%. Kalkulátorral számolva az is kiderül, hogy később mekkora törlesztőrészletet kell fizetnünk.

 

Mire fordítható az összeg?

A Zöld Hitel a kormányrendelet szerint legalább BB energetikai besorolású ingatlan vásárlására vagy építésére igényelhető. Ebből következik, hogy ingatlan korszerűsítésére nem lehet igénybe venni.

 

Mennyi idő alatt jutok hozzá a pénzhez?

Ha minden szükséges dokumentumot bemutatunk, akkor befogadják a Zöld Otthon Program hitelkérelmet. Ezután a hitelbírálati idő nem haladhatja meg az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 munkanapot. Az új lakás esetén 25 nap a határ. A pozitív elbírálás esetén, a folyósítási feltételek maradéktalan teljesítése után akár két munkanap alatt a számlánkra érkezik az összeg.

 

Csak gyermeket vállalók igényelhetik?

Gyermek megléte vagy gyermekvállalás nélkül is kérhető. Egyedülállók, élettársak is igényelhetik, ám fontos, hogy az egyedülállók is képesek legyenek visszafizetni a Zöld Otthon Lakáshitelt.