Friday, June 21, 2024
Nem csak balatoni hírek ..

A nap energiája kifizetődő

Ramada Balaton Kategória: Szolgáltatás 2023.12.27.

Ha esetleg neked még nincsen, a szomszédok közül biztos van már legalább egy olyan család az utcában, akinek napelem ékeskedik a háza tetején. Nos, a cél az lenne, hogy 30 éven belül a lehető legtöbb háztartás igénybe vegye ezt a zöld energiát. A nap energiája azért hatékonyabb megújuló energiaforrás, mert mindenki képes hasznosítani. Elég hozzá egy ház vagy egy kert. Ráadásul, a napelem hosszútávon kiváló befektetés is. A villanyszámla összegét jelentős mértékben lecsökkenthetjük, sőt, még akár le is nullázhatjuk. De erre majd még a későbbiekben visszatérek. Tehát, a napelem egyben egy környezettudatos és költséghatékony megoldás. Ismerkedjünk meg vele!

A napelem a Nap sugárzását alakítja át elektromos árammá, az úgynevezett fényelektromos jelenségen keresztül. Nem az a célom, hogy bemutassam a fizikáját, de jó tudni, hiszen így válik világossá az, hogy a napsugarak energiájának átalakítása egy tiszta folyamat. A napelemeket általában szilíciumból készítik el, ami egyelőre jelentős mértékben rendelkezésére áll a Földnek. A napelemeknek több típusa különböztethető meg, és az, hogy hol melyiket használják, azt jóval inkább az éghajlat és az árnyékoltság határozzák meg. Egy szóval, telepítés során fontos megfigyelni a környezeti adottságokat.

A napelem már-már jelképévé is válhatna a fenntartható fejlődésnek, mely lényege, hogy az erőforrásokat ne esztelenül pazarló módon használjuk fel, hanem úgy, hogy azokból a jövő generációi is ki tudják elégíteni szükségleteiket. Mivel a Nap energiája korlátlanul áll a rendelkezésünkre, tökéletes alternatíváját képezi a fenntarthatóságnak. Az általa nyert energia egyáltalán nem terheli a környezetet, önmagában képes előállítani az energiát, illetve nem is igényel akkora területet, mint például a víz – és szélerőművek. Hogyan segít még a környezetszennyezés visszaszorításában? Mivel napelem használata során nem kell semmilyen fosszilis energiahordozót felhasználnunk, és tulajdonképpen több ilyen anyag alkalmazását csökkentjük általa, így az üvegházkibocsátás jelenségét is jobban visszaszoríthatjuk.

A jobb átláthatóság érdekében nézzük is át, hogy milyen előnyökkel jár a napelemek felszerelése! Az eddigiek alapján természetesen azzal, hogy környezettudatos döntés, amiben nekünk most rendkívül nagy felelősséget kell vállalnunk a jövő generációinak érdekében. A tetőn helyezkedik el, szinte láthatatlanul, így sem a tulajdonost, sem a szomszédokat, sem a vadállatokat nem zavarja, így ez a lehető legjobb módja a megújuló energiaforrás kihasználásának. Nem jár nagy átalakításokkal felszerelése. Rendkívül hosszú távra lehet vele tervezni, időtálló berendezések (megfelelően felhelyezve). A napelemmel termelhető energia könnyen kiszámolható, két adat kell csak hozzá: a napos órák száma és a napelem hatásfoka. Megbízható, könnyen tisztítható, ellenálló készülék.

Nézzük meg kicsit más szemszögből is a lehetőséget. Gondoljunk csak bele, hogy évente mennyi pénzt adunk ki a villanyszámlákra. Már nem is olyan széles a mosoly az arcunkon, igaz? Mindezt úgy tesszük meg készséggel, hogy közben simán lehetne néhány napelem a házunk tetején, amivel könnyen orvosolható lenne ez a probléma. Az áramot saját magunknak megtermelhetjük, a villanyszámlákra „kidobott” pénz pedig maradhatna megtakarítás!

Oké, vegyük először azt, ami már nem sokáig, de még működik itthon: a szaldós elszámolás. Ennek értelmében a felvett és a leadott energia kiegyenlítheti egymást. Az elszámolási mód előnyét tulajdonképpen az évszakok váltakozása jelenti. A nyári időszakban egyértelműen több energiát termel a napelem, mint amennyit abból elfogyasztunk. Télen ez fordítva van, több energiát használunk, mint amennyit kitermel nekünk. A nyári többletenergia és a télen felvett több energia tehát kiegyenlítik egymást. Ha köztük mégis különbözet keletkezik, azt a szolgáltató rendezi a fogyasztóval. Ez azonban hamarosan a végéhez közeledik. Pedig országunkban kiválóan működik ez a rendszer, sőt, a legtöbbeket ez ösztönözte arra, hogy bekapcsolódjanak a napelemmel rendelkezők klubjába. Akkor miért váltunk? Igazából, az Európai Unió megkövetel egy s mást, így valamennyire a tagállamok nyomására váltunk át mi is kereskedelmi alapú elszámolásra. Ez lesz a bruttó elszámolás, mely azt jelenti, hogy meghatározott ára lesz a hálózati energiának és a fogyasztók termelői energiájának is. A turpisság annyi benne, hogy nem egy árat kap a két áramforma, hanem ez mindig fölényt fog jelenteni a szolgáltató számára. Aggodalomra semmi ok, hiszen a villanyszámlák továbbra is jóval kisebbek maradnak a teljes árú villanyszámlák összegénél.

Akkor miért nevezhetjük rossz hírnek? Egyrészt egyelőre nem mindenkit vág mellbe a kérdés, aki napelemmel rendelkezik. E bruttó elszámolást már 2021-ben szerették volna bevezetni, de kidolgozatlanság miatt ezt eltolták. Az akkoriban megindult otthonfelújítási támogatást igénybe vevőkkel szerették volna megindítani a lavinát, aminek végül az lett a vége, hogy azok, akik 2022 októberéig benyújtották kérelmüket, és 2023 december végéig telepítik napelem rendszerüket, azok még 10 évig élvezhetik a szaldós elszámolás előnyeit. Azokat a tulajdonosokat érinti jobban ez a kérdés, akik már 2014 előtt kiépíttették a napelem rendszerüket. Ők már 2024. január elsejétől a bruttó elszámolási rendszerbe kerülnek át. Pech, vagy nem pech? Igazából a megtérülésről kell kicsit beszélnünk, hogy jobban megérthessük. Abban az esetben, ha 0 forintra jövünk ki a villanyszámlával, és mondjuk veszünk egy átlagos felhasználót, 10 éven belül simán megtérül a napelemeknek az ára. A bruttó elszámolásnál kérdéses, hogy ez ugyanúgy 10 évet fog-e jelenti, vagy esetleg több időt, de akiket ez a kérdés most elsődlegesen érint, azoknak már minden bizonnyal sikerült „visszatermelniük” az árát. Az viszont kétségbevonhatatlan, hogy így is, úgy is, a napelemre elköltött pénzünk meg fog térülni.

Az az eltelt 10 év pedig töredéke a napelemek élettartamának. Ezek a készülékek 25-30 évig kvázi sérthetetlenek, mivel a jó minőségűekre teljesítménygaranciát adnak a gyártók. Ez azt jelenti, hogy 25 év elteltével még mindig legalább 80%-os teljesítménnyel kell működniük a napelemeknek. Abban az esetben, ha ez nem teljesül, a gyártó díjmentesen cseréli a nem megfelelő elem(ek)et.

De hogyan is kerül kialakításra egy napelemrendszer? Mindenekelőtt meg kell említenem a napelemrendszer.info weboldalát, ahol napelem témakörben nincs olyan kérdés, amire ne találnátok meg náluk a választ. Egyáltalán nem mindegy, hogy a napelemek hogyan tájoltak, mekkora felületűek és teljesítményűek. A napelemeket legtöbb esetben ferdén kell elhelyezni, de akinek lapos a tetője, az se ijedjen meg: ehhez is kitalálták már a megfelelő tartószerkezeteket. Most, hogy igyekeztem felvázolni a napelem rendszerek hatékonyságát és előnyeit, és sikerült meggyőznöm bárkit, vagy esetleg már eleve elhatározott döntés volt, akkor irány a napelemrendszer.info weboldala. Itt annyit kell csak megtenni, hogy ki kell tölteni egy űrlapot. Ez ahhoz kell, hogy a megye leprofibb kivitelezőit hozzátok irányíthassák. Ezután kerül sor a helyszíni felmérésre, ahol megállapítják a számotokra legalkalmasabb napelem rendszer kritériumait. Ez alapján már tudnak készíteni nektek egy egyedi, kézzel fogható árajánlatot.

Ennél a pontnál még fontos kitérnem arra, hogy ezen kivitelezők kizárólag jó minőségű termékekkel foglalkoznak. A napelemeknél rendkívül fontos ez a szempont, mert a silány termékekkel nem biztos, hogy könnyen elérhető az a hatás, amit szeretnénk, ami azt is eredményezheti, hogy nem fog megtérülni az eszközökre kiadott összeg.

Az árajánlat elfogadását követően megkezdődik az ügyintézés, ami talán az egész folyamat leghosszadalmasabb része. Ha mindez sikerül, akkor a szakértők kimennek és felszerelik a berendezést. Az egész folyamat lényege a pontos, precíz tervezés és kivitelezés, amit, ha a napelemrendszer.info oldalán keresztül kezdtek el lebonyolítani, garantált lesz a siker!