Sunday, May 19, 2024
Nem csak balatoni hírek ..

Klíma Fűtés

Ramada Balaton Kategória: Szolgáltatás 2020.08.20.

Az emelkedő energia árak mellet, legyen szó gázról vagy villamos energiáról, keressük a takarékos megoldásokat. Ez nemcsak a pénztárcánknak, de a környezetnek is jót tesz. Kezdetben csak hétvégi házakban, irodákban használták, később elterjedt állandó fűtési módként. Sokan ódzkodnak tőle, hogy klímával teremtsék meg az otthon melegét, azonban a klíma fűtés tapasztalatok szerint az egyik legtakarékosabb az összes jelenleg elérhető lehetőség közül.

Azt képzeljük, hogy a klíma fűtés semmi másról nem szól, mint hogy a klíma, mint egy hősugárzó a villamos energiát hőenergiává alakítja. Pedig távolabb már nem is állhatunk az igazságtól. A mai, modern klímák hőszivattyúval oldják meg a hűtést és a fűtést is. Az egész csak egy szelep kérdése.  Erre a régi technológiával készült klímák nem voltak képesek vagy ténylegesen csak nagy energia befektetéssel, ráadásul legfeljebb -5 Celsius fokig tudtak hűteni. A most kapható klímák általában már akár -15, -30 fokig dolgoznak. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy akár még hűvösebb időben is zavartalanul megy a fűtő funkció.

A hőszivattyú meleg időben a hűtőközeggel együttműködve a helységből kifelé nyomja a meleg levegőt, míg hideg időben a kültéri egység az általa kibocsájtott hőt összegyűjti és a kompresszor segítségével visszafelé nyomja, így melegítve fel a lakást. Ha ezt a folyamatot végig gondoljuk, az elektromosság itt csak a szivattyú és a kültéri egység működtetéséhez szükséges, nem hőt állít elő. Így egy hősugárzóhoz vagy olajradiátorhoz képest 3-5-ször nagyobb fűtési energiát tud leadni.

A klíma fűtést használok számtalan pozitív tapasztalatról számoltak be. A klíma elindítása után már 15-20 perccel felmelegszik a lakás levegője. Egy gyors szellőztetés után is percek múlva érezni a meleget. A legtöbb klíma inverterrel rendelkezik. Ennek köszönhetően nincsenek nagy energia felvételek, takarékos módon tartja a klíma a hőmérsékletet, tehát beállítjuk a kívánt hőfokot és hagyjuk, hogy a készülék tegye a dolgát.

A telepítés költségei átlag 3-5 év alatt megtérülnek. Egy kisebb lakás havi áram fogyasztása átlagosan csak 20-30 kwh-val nő, így elmondhatjuk, hogy tényleg a legtakarékosabb fűtési módszer.

Egy klíma telepítése télen és nyáron is egyaránt megtérül, így ne habozzon, vásárolja meg nálunk új berendezését!